Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

Son yıllarda artan dijitalleşme, özellikle pandemi süreci ile uzaktan çalışma ve ‘’dijital göçebelik gibi kavramların popüler hale gelmesine neden oldu. Bu kavramların hayatımıza girmesiyle birlikte, pek çok ülke de bu trendi takip etmek ve dijital göçebe turistlere yönelik yeni vize uygulamaları başlatmaya başladı. Bu yazıda, dijital göçebe vizesi kavramını ve ne anlama geldiğini inceleyeceğiz.

Dijital göçebe vizesi, uzaktan çalışanlar, dijital gezginler ve serbest meslek sahipleri gibi dijital olarak çalışan kişilere verilen bir tür vizedir. Freelance yazarlar, sosyal medya yöneticileri, yazılımcılar, grafik tasarımcılar, editörler, SEO danışmanları gibi, sadece bir internet bağlantısına ve bir bilgisayara ihtiyaç duyarak çalışabilen meslek grupları, gezgin hayatı yaşayan "dijital göçebeler" olarak adlandırılabilir. Bu vize türü, dijital göçmenlerin bir ülkede kısa veya uzun süreli olarak bulunmalarına ve çalışmalarına izin verir. Bu kişiler, genellikle turist olarak seyahat eden kişilerden farklı olarak, bulundukları ülkedeki bir ofis veya iş yerinde çalışmak yerine, kendi işlerini yürütmek veya şirketleri için uzaktan çalışmak üzere seyahat ederler.

Dijital göçebe vizesi uygulamaları, birçok ülke tarafından başlatılmıştır. Özellikle pandemi süreci ile, pek çok ülke, dijital göçebe turistlere yönelik yeni vize politikaları oluşturmuştur. Bu vize türleri, genellikle ülkeye giriş yapacak kişilerin gelir düzeyi, çalışma koşulları ve seyahat planları gibi faktörlere göre belirlenir.

Şu anda yaklaşık 50 ülke dijital göçebelik programları sunuyor. İşte bazı popüler yerler ve başvuru yöntemleri:

1. Almanya

Almanya'nın belirli bir dijital göçebelik vizesi yoktur, ancak serbest meslek vizesi ülkede uzaktan yaşama ve çalışma fırsatı sağlayabilir. Nasıl Başvurulur: Yerel Alman Büyükelçiliği veya Konsolosluğuyla iletişime geçerek yapabilirsiniz.

2. İtalya

İtalya hükümeti 2022 Mart ayında uzaktan çalışanlar için yeni bir vize lehinde oy kullandı. Ancak, o dönemde yaklaşan seçimler uygulanmasını geciktirdi. Bu arada, göçebeler mevcut vizelere başvurabilirler. Nasıl Başvurulur: Çalışan gurbetçiler, İtalya'nın göçmenlik web sitesinde, kalış sürelerine bağlı olarak mevcut vizeler için talimatları ve gereklilikleri bulabilir ve talimatlar başvuru için en yakın İtalyan Konsolosluğuna yönlendirecektir. 90 günden fazla konaklamalar için, gurbetçiler, başvuranların yıllık 8 bin 500 euro asgari geliri olmasını gerektiren serbest meslek vizesine başvurmalıdır. Maliyet: 116 Euro İşlem Süresi: Ulusal Vize için 90 güne kadar sürüyor.

3. Yunanistan

Yunanistan dijital göçebe vizesi, ziyaretçilerin Yunanistan'da yaşamasına ve çalışmasına izin verir. Vize bir yıla kadar geçerlidir. Bir yıldan sonra dijital göçebe iznine başvurabilirsiniz. Nasıl başvurulur:İkamet ettiğiniz ülkedeki Yunan konsolosluğuna başvurabilirsiniz. Talebi e-posta veya taahhütlü mektup yoluyla yapabilirsiniz. Maliyet: Başvuru ücreti için 75 euro ve yönetim ücreti için 150 euro İşlem süresi:Yunan konsolosluk makamının başvurunuza 10 gün içinde yanıt vermesi beklenmektedir.

4. Hırvatistan

Hırvatistan, ülkede bir yıla kadar çalışmak için geçici oturma izni sunuyor. İkamet izni uzatılamaz, ancak gurbetçiler bir öncekinin süresi dolduktan altı ay sonra yeni bir başvuruda bulunabilirler. Nasıl Başvurulur: Hırvatistan Konsolosluğu’nun dijital göç izin web sitesinde bulunan başvuru formu doldurulmalıdır. Maliyet: Başvuru için 420 Kuna (54 Dolar) vize için 460 Kuna (60 Dolar) ve biyometrik ikamet kartı için 310 Kuna (40 Dolar) İşlem süresi: 15 ila 60 gün

5. Arjantin

Arjantin, turist vizesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına altı aya kadar kalmalarına izin veren dijital göçebelik izni sunuyor. Yeni vizenin detayları henüz açıklanmadı, ancak dijital göçebeler çalışma izni için başvurabilirler. Nasıl Başvurulur: Başvurular Arjantin konsoloslukları aracılığıyla yapılabilir. Başvuru sahipleri istihdam kanıtı sağlamalıdır. Maliyet: Başvuru yeri ile ilgili olarak 250 dolar veya 250 euro artı göç ücreti alınır. İşlem süresi: Konsolosluk, seyahatlerinden en az 45 gün önce başvuru yapmalarını istiyor.

Dijital göçebe vizesi uygulamalarının avantajları arasında, dijital göçebelere dünya genelinde seyahat etme özgürlüğü, yeni kültürler keşfetme ve farklı iş olanaklarına erişme imkânı gibi fırsatlar bulunur. Bu vize türleri ayrıca, gelişmekte olan ülkelerdeki dijital girişimlere de destek olabilir ve yerel ekonomiler için bir fırsat yaratabilir.

Dijital göçebe vizesi uygulamaları, her ülkenin kendi belirlediği politikalar ve koşullar doğrultusunda uygulanır. Bu nedenle, dijital göçmenlerin seyahat edecekleri ülkenin vize politikalarını önceden araştırması ve gerekli şartları yerine getirmesi önemlidir.

Bu vize türü, dijital gezginlik gibi yeni çalışma modellerinin yaygınlaşması ile giderek popüler hale gelmektedir. Dijital göçebe vizesi uygulamaları, ülkeler için yeni bir turizm türü yaratabilirken, dijital göçmenler için de yeni iş fırsatları ve yaşam tarzı seçenekleri sunabilir.

Rüya gibi bir seyahati kabusa çevirebilecek beklenmedik harcamalara ve risklere karşı koruma sağlayan seyahat sigortası, her gezgin için vazgeçilmez bir güvencedir. Seyahat sigortası ile seyahat iptalleri, bagajınızın kaybolması veya çalınması ve tıbbi acil durumlar gibi olası durumlara karşı sigortalı olduğunuzu bilerek gönül rahatlığıyla seyahat edebilirsiniz. Seyahat sigortası, acil tıbbi tedavi, hastaneye yatış ve hatta acil tıbbi tahliye için finansal koruma sağlar. Ayrıca seyahat sigortası, 7/24 acil durum desteği ve seyahat yardımı gibi yardım hizmetleri sağlayabilir. Prive Sigorta Seyahat Sağlık Sigortası, seyahatlerinizden tam anlamıyla keyif almanız için ihtiyaç duyduğunuz iç rahatlığını verebilecek akıllıca bir karardır.

Tel: 0(850) 811 94 00

E-Posta: info@privesigorta.com