PRIVE SİGORTA A.Ş.
KÂR DAĞITIM POLİTİKASI

Şirketimizin Kâr Dağıtım Politikası’na ilişkin esasları ve işleyişi aşağıda sunulmaktadır:

Şirketimizin kâr dağıtımı uygulamaları Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Vergi Mevzuatının ilgili hükümleri ile Şirket Esas Sözleşmesi’nde yer alan kâr dağıtımına ilişkin ilgili maddelere tabidir.

Şirketimizin Esas Sözleşmesi, Kâr Dağıtım Politikası ve Genel Kurul’da alınan karar doğrultusunda, dağıtılacak kâr payı miktarının belirlenmesi esası benimsenmiş olmakla beraber; Sigortacılık mevzuatında yer verilen asgari sermaye yeterliliği şartı sağlanmak koşulu prensip olarak benimsenmiştir.

Şirketimizin kâr payı dağıtması esastır. Ancak, Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul’a önerilecek kâr payı dağıtım teklifi Şirketimizin finansal pozisyonu, nakit durumu, yatırım stratejileri, finansman ihtiyaçları, net dağıtılabilir dönem kârının tutarı, genel ekonomik şartlar ve kâr dağıtımını etkileyen yasal düzenlemeler dikkate alınarak belirlenir. Yıllık kârın pay sahiplerine hangi tarihte ve ne şekilde verileceği Yönetim Kurulu’nun önerisi üzerine Genel Kurul tarafından görüşülerek kararlaştırılır.

Şirketin gayrisafi kârından, tüm genel giderler, amortismanlar, ödenecek ikramiye vesaire ödemeler ve vergiler indirildikten sonra kalan net dönem kârıdır. Yıllık kâr yıllık bilançoya göre belirlenir. Şirketin net dönem kârı, Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu, Vergi mevzuatı ve genel kabul görmüş muhasebe kurallarına uygun olarak hesaplanır. Net dönem kârı dağıtıma tabi tutulmadan önce varsa geçmiş yıl zararları düşülecektir. Bu şekilde belirlenen şirket kârı aşağıdaki sıra ve ilkelere uygun olarak dağıtılır:

  • Türk Ticaret Kanunu’nun 519’uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca net dönem kârının %5’i, ödenmiş sermayenin %20’sine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçe ayrılır.
  • Kalan kâr varsa ödenmiş sermayenin %5’i oranında pay sahiplerine kâr payı olarak dağıtılır ve tüm ortaklara, şirket sermayesindeki ortaklık paylarına göre dağıtılabilir.
  • Dağıtılacak kârdan (a) ve (b) bentlerinde belirtilen meblağlar düşüldükten sonra kalan kısmın 1/10’u ikinci temettü olarak ayrılır. İkinci temettü ‘nün %10’u genel kanuni yedek akçeye eklenir.

Yukarıdaki ayrımlar yapıldıktan sonra ve gerekli kanuni kesintilerden sonra kalan kârın bir kısmının veya tamamının olağanüstü yedek akçeye ayrılmasına veya ikinci temettü olarak ortaklara dağıtılmasına Genel Kurul tarafından karar verilir.

Kâr, ilgili mevzuat çerçevesinde Genel Kurul’un belirlediği tarihte ve Genel Kurul tarafından belirlenen şekilde ödenir. Esas sözleşme hükümlerine uygun olarak dağıtılan kâr geri alınmaz. Kanunen zorunlu yedek akçeler ayrılmaksızın kâr payı dağıtımına, kârın ertesi yıla aktarılmasına veya ihtiyari yedek akçe ayrılmasına karar verilemez. Kâr payı avansı dağıtım uygulamasına ilişkin olarak, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Şirketlerin Kâr Payı Avans Dağıtımında Uyulacak Usul ve Esasları Hakkındaki Tebliğ hükümlerine uyulur.

Kâr payı dağıtımı tamamen nakit olarak, tamamen bedelsiz hisse şeklinde veya kısmen nakit olarak kısmen bedelsiz hisse şeklinde yapılabilir. Kâr payının nakit olarak dağıtılmasına karar verildiği hallerde kâr payı, ilgili mevzuat hükümlerinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde ödenebilecektir. Dağıtılacak temettünün nakit olarak ödenmesi ya da sermayeye eklenmesi ve bu suretle ihraç edilecek payların bedelsiz olarak ortaklara dağıtılması ya da her yıl her iki yöntemin belirli oranlarla birlikte kullanılması şeklinde gerçekleştirilmesine ve mevzuatta öngörülen yasal sürelerde dağıtım yapılması hususunda karar vermeye Genel Kurul yetkilidir. Yönetim Kurulu yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesi Kâr Dağıtım Tablosu’nu onaylayarak kâr dağıtım önerisini Genel Kurul’a iletmektedir.

Prive Sigorta Yönetim Kurulu’nun, kâr payı dağıtımı yapılmasının teklif edilmediği hallerde, bu durumun gerekçesi ile dağıtılmayan kârın kullanım şekline ilişkin olarak Genel Kurul’da ortakların bilgisine sunulur.

Kâr Dağıtım politikasına ait bilgilere, faaliyet raporu ve internet sitesinde de yer verilerek kamuoyu ile paylaşılır.

İş bu Kâr Dağıtım Politikası, kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından yapılan öneri ile Genel Kurul’un onaylandığı tarihte yürürlüğe girer. Söz konusu bu politikada daha sonra yapılacak değişiklikler Genel Kurul’un onayına tabidir. Ayrıca bu politika, ulusal ve küresel ekonomik şartlarda herhangi bir olumsuzluk olması, gündemdeki projelerin ve fonların durumuna göre Yönetim Kurulu tarafından her yıl gözden geçirilmektedir. Bu politikada yapılan değişiklikler de, değişiklikten sonraki ilk genel kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulur ve internet sitesinde kamuoyuna açıklanır.